Tag Archives: Nadia Khan

Book Review: Nikina By Nadia Khan

Nikina

This review was first posted on my Instagram. It was written in mixed language, English and Malay, but mostly in Malay. A wrong platform to be honest because I never really did any book recommendation on my feed. However, I occasionally write short reviews and share books that I am currently reading on my Insta stories. Maybe If I am not lazy and not procrastinating, I could compile all of them here.

Written on April 9, 2019.

Another love story by Nadia Khan. Sama macam Kelabu and because of that kau baca sambil tak senang and tenang bontot since kene sentiasa ready untuk another crazy plot twist. Takut takut jantung kau berhenti dan otak kau berhenti pusing and pandang dinding lama macam orang hilang akal the same way macam kau baca Kelabu dulu sebab nak proses benda yang Nadia Khan tulis.
.

Sepanjang baca Nikina, kau akan buat macam macam assumptions dan jawapan semua ada dalam buku tapi kau takkan dapat unless kau habiskan baca and because of that juga aku habiskan buku ni in less than one day dan semua assumptions aku salah.
.

Dan jawapan yang aku dapat buat aku “oh..” but in a good way. Tak boleh fight Kelabu but Nadia Khan buat aku yang ada short attention span ni and akan letak tepi buku terus bila the book bore the hell of me untuk habiskan Nikina dengan jayanya tanpa memerlukan masa berbulan-bulan.
.

It’s been a while tau aku dapat buku yang buat aku baca non-stop. Contoh buku lain yang aku ingat ialah Kacau by Ariff Adly (wrote a review years ago in my blog. Blog dah bersawang dah pun).
.

Plus, Nikina ends the same way as Kelabu. Buat kau fikir sendiri tapi aku tak tau macam mana nak fikir. Aku malas fikir so aku fikir sekejap je.
.

Selingan: Hati sendiri libang libu (learn this word from the book), ada masa pula nak fikir pasal ending fictional characters kan lol
.

Talking about fictional characters, kadang-kadang aku boleh relate dengan Nik and sometimes aku boleh relate dengan Kina. Aku suka tulisan tulisan yang relateable (one of many reasons aku suka baca buku and puisi) sebab aku failed when it comes to translating my soul into words. Acah! Lack of communication skills, lack of vocabulary, low self-esteem and grammar hancur sebenarnya.
.

4/5 bintang from me.

p.s. sekarang patut tengah tulis thesis tapi aku manusia punya banyak alasan!

Thank you, Nadia Khan.